A.R.E. Design Awards
A.R.E. Design Awards

Old Meets New

Tavolo

When Catch Hospitality Group pitched their saucy new restaurant plans to showcase Italian hospitality, we at Jump were salivating. When they said the opportunity was in a newly renovated Canadian mall, we were intrigued. They signed with us and the rest is bellissimo.

A table, or tavolo, is a symbol of hospitality, and no one fills a table like Italians. In Italy, a dining table is a gathering place, and along with good food comes good conversation. We took the approach that a guest at Tavolo should be able to immerse themselves in the experience, and escape from their everyday life to taste, live and enjoy Italian gastronomy, even if it’s just for a few moments.

The objective of the interior design for Tavolo was to showcase Italian hospitality and the theatre of the kitchen, where cooking is the show, and the guests are the spectators. We wanted to create an authentic guest experience by blending old world with new, to create a ‘Vintage New’ theme. We defined it through architecture and then found items of reclaimed furniture and art installations to create discovered moments that tell stories of a rich history and create visual interest within the space.

Project Type:

Identity

Restaurant

Related Projects:

Veloce

Via Cibo

Famoso

Awards:

2015 — A.R.E. Design Awards (Flooring Award)

2015 — A.R.E. Design Awards (Silver Award)

BRINGING PEOPLE TOGETHER

The heart of Tavolo is about bringing people together over good food. Our client’s penchant for storytelling shines through in his love for eclectic discovered objects. The restaurant features items like vintage and modern chandeliers, antique mirrors, reclaimed Egyptian doors, early 19th Century feature tables, a grappa cabinet; every artifact and detail tells a story. We layered Tavolo with old and new artifacts to enhance the customer experience and create memorable moments within. Think stories on top of stories. In addition, a variety of seating exists to tailor to the guests’ dining preference and mood.

Tavolo

IN SEARCH OF ‘VINTAGE NEW’

The materials were key contributors to the tactile experience. Features like the copper surfacing on the bar, Nero Marquina marble surfacing, reclaimed Hemlock planks, natural oil rubbed live-edge walnut, weathered brick veneers in a herringbone pattern, and darkened grout all give the space elegance and warmth.
The ‘Vintage New’ theme is all about mixing past with present, in celebration of the future. We dug deep for the interesting décor, hitting antique shops and reclamation stores around Southern Ontario. Digging for treasure takes patience but can be very rewarding.

SETTING THE STAGE

Everything about Italian cooking begs to be put on stage. The custom full-service kitchen is a showstopper, allowing the chefs to showcase their craft firsthand to guests. The dining tables and seating are arranged with a direct focus on the kitchen, setting the stage for an inviting, transparent presentation of culinary theater.

Tavolo

PENNY WISE

The recently discontinued use of the penny in Canada provided an interesting opportunity to create a signature feature on the vestibule floor at the entry, as well as a unique marketing tactic. Our client provided coupons for a future meal to local children and families for the value of $.03 for every penny donated. In turn these pennies were set into the floor to create a stunning and contemporary feature that embodies the “Vintage New” theme.

Tavolo

CREATING AUTHENTIC ITALIAN

The biggest challenge was communicating the ‘Vintage New’ dining experience; A 4200 sq.ft. space tucked into a refurbished shopping center didn’t exactly scream authentic Italian. To counteract the physical setting we used finishing materials that added a timeless quality, and weathered brick veneers to enhance the appearance and leverage the architectural nuances of the space. The reclaimed Hemlock wood structures balance modern detailing with strong heritage warmth as seen above the bar counter, and discovered moments and reclaimed features typify the “Vintage New” decor. Reclaimed Egyptian doors define the entry to the washrooms, and signature lighting from old naval vessels light up the counter at the kitchen. We infused meaning into the name Tavolo by sourcing an old worktable display for the washrooms, and using a heritage “Heart Console” table as the hostess station, as well as employing a variety of tabletops that create different dining moments for guests. Art installations created from found objects spot the walls and help to capture interest; each tells their own unique story to the guest.

Tavolo

A TALE OF TWO ENTRANCES

Another challenge was the two entrances – one from the mall and one from outside. The entrances needed to lead from the points of entry into a definable feature that signified the Hostess Station. From the mall side guests walk under the vaulted ceiling of the wine display, while from outside guests will enter a vestibule that hearkens back to the past with factory sash style windows. To find the ‘right’ table for the Hostess Station we travelled to many rural vendors & auctions of reclaimed artefacts throughout Southern Ontario, finally discovering the transparent, yet solid Heart Console table. The station was further defined with a large found crystal chandelier and an 18th century cabinet for the Grappa display.

Tavolo

ENERGIZING THE EXPERIENCE

Tavolo is infused with a pulse; an eclectic comfort. The energy seeps through the old veneer brick walls, the live edge wood tables, the center stage kitchen, and the copper-flecked penny floor. Every atmospheric detail is a deliberate attempt to whisk the customer away from their everyday into a dining experience that transcends ordinary.